СтатьиУ чому різниця між ромом та віскі.

У чому різниця між ромом та віскі.

14:00, октября 20, 2022

Віскі та ром – одні з найпопулярніших спиртних напоїв у світі. Незважаючи на те, що кожен з них — дистильований спирт, знайдеться чимало відмінностей. Наприклад, віскі виробляють із зернової суміші, тоді як ром — з патоки (цукрова тростина). Відрізняється виробничий процес, витримка, смак та аромат готових напоїв.

Віскі та ром: що в них особливого

Ром - дистильований алкогольний напій, що виробляється з патоки цукрової тростини. Рослину збирають та подрібнюють, витягаючи сік. Далі його кип'ятять, а отриманий концентрат ферментують та переганяють. Потім починається процес витримки. Від терміну дозрівання залежить тип спиртного напою:

  • світлий;
  • темний;
  • золотий;
  • пряний;
  • ароматизований.

Темний ром витримують довше. До пряного додають спеції: корицю, мускатний горіх. Вперше про напій заговорили у 17 столітті. Тоді як про віскі стало відомо раніше – у 12 столітті.

Віскі — дистильований спирт, який отримують з зернового сусла, що перебродив. Тип спиртного напою залежить від використаних компонентів, і навіть географії. Залежно від походження віскі поділяють на:

  • ірландський;
  • шотландський (скотч);
  • американський (бурбон);
  • японський.

Крім солоду, використовують пшеницю, ячмінь, кукурудзу, жито.

Віскі та ром: ключові відмінності

Виробництво та склад – головні відмінності між спиртними напоями. Але це також впливає на смак, аромат, колір та ціну. Розглянемо докладніше:

  1. Склад. Ром виробляють із тростинного цукру. Застосовується спеціальний процес рафінування. Скроні виготовляють на основі ферментованого зернового сусла. Фортеця після завершення ферментації становить близько 95%.
  2. Смак. Якщо при виробництві віскі використовують кукурудзу, напій відрізняється солодким присмаком із медовими нотками. Теннесійський віскі виробляють з використанням кленового вугілля. Напій виходить насиченим із димним ароматом. Якщо в процесі дозрівання задіяли бочки, що раніше використовувалися, з'являються нотки дощу і торфу. У будь-якому разі — виразно відчувається солод. Ром часто солодкий. Є нотки підсмаженого хліба та карамелі, якщо напій дозріває в дубових бочках.
  3. Колір. Скроні зазвичай характеризується насиченим карамельним відтінком. Срібний ром, наприклад, проходить подвійну фільтрацію та відрізняється коротким терміном старіння.
  4. Класифікація. У цьому пункті перемагає віскі. Його ділять як залежно від походження, а й з погляду класифікації солоду і бочок. Тип рому залежить від його кольору, витримки та сторонніх добавок.
  5. Міцність. Вміст алкоголю в ромі буває в межах 40-60%. У віскі – від 40 до 50%.

Ну і нарешті, ром доступніший за ціною. Пов'язано це з меншими витратами виробництва.

Популярні марки і моделі
VW

PassatGolfJettaGolfTouaregTiguanTouran

Ford

FiestaEdgeKugaFocusFocusFusionEscape

BMW

X1X3X53 series

Mazda

6CX-9CX-5

Suzuki

VitaraSx4

Kia

SportageSorentoNiro

Mitsubishi

ASXOutlanderPajero Sport

Renault

DusterCapturMeganeSanderoLogan

Peugeot

2083083008

Skoda

RapidOctaviaKodiaqKaroq

Mercedes-Benz

SGLACLA

Toyota

CorollaCamryRAV 4

.
.